Store, grove bevegelser!

Svømming gjør godt for skuldre og nakke.

– De som kommer til meg har ofte problemer i nakke, skulder, sete eller hofte. Hos idrettsutøvere blir det i tillegg en del problemer med leggen, sier massasjeterapeut Vibeke Skaldebø Hol. Hun har hatt egen praksis siden 1999, og har lang erfaring med stive muskler.

For mye finmotorikk

– Generelt kommer plagene av at vi har for mye finmotorikk i hverdagen, dvs små bevegelser som skriving, å gripe etter ting etc. Vi sitter for mye i ro – enten det er på kontoret eller hjemme. Mange går rett fra pc-en på jobben, fortsetter med finmotorikk under matlaging på kjøkkenet, og setter seg deretter i en stol med fjernkontrollen når maten er spist. Over tid gir dette ubalanse, og man har lett for å dra på seg nakke- og skulderplager og hodepine. Plagene kommer rett og slett av at det ikke kommer nok oksygen inn i muskulaturen, sier Skaldebø Hol.

Store bevegelser

For å få balanse mellom finmotorikk og grovmotorikk, må vi bevege kroppen mer. Det som gjelder er øvelser der vi bruker store muskelgrupper og store bevegelser. Skaldebø Hol mener svømming er en aktivitet som egner seg godt til dette.

– Den aller største fordelen med svømming er at det er lite belastende på muskulaturen og leddene i kroppen, ettersom man blir vektløs i vann. En annen stor fordel er at svømming gir store grove bevegelser der man bruker hele kroppen, sier Skaldebø Hol og slår ut med armene og lager store svømmetak i lufta.

– De som klarer å flette grovmotorikk inn i hverdagen holder seg friske, de andre kommer gjerne til meg, ler massasjeterapeuten.

Økt blodsirkulasjon

– De eneste jeg ikke anbefaler svømming til, er de med vip-lash høyt oppe i nakken. For disse føles den knekken man gjerne får i nakken under svømming ubehagelig. Har man derimot det vi kaller pc-nakke, er svømming veldig bra. Under svømming senker man skuldrene, får fram brystkassa og åpner opp for lungene. Husk at hele tiden er det å øke blodsirkulasjonen det som gjelder – med store grove bevegelser!

Vibeke Skaldebø Hol er massasjeterapeut og har hatt egen praksis siden 1999. Hun har lang erfaring med stive muskler.

Flere nyheter