Viktig for folkehelsa

Svømming er en lystbetont aktivitet som alle grupper i befolkningen kan drive med, og det hele året. Derfor er anlegg som Moldebadet et meget viktig tiltak for folkehelsen, sier Svein Neerland, seksjonsleder folkehelse og fysisk aktivitet ved Møre og Romsdal fylkeskommune.

Statens anbefalinger for fysisk aktivitet er en time for barn og 30 minutter for voksne. Egentlig burde også voksne vært aktiv i mer enn 30 minutter. Ved å være i aktivitet mener vi her at man skal bruke kroppen slik at man blir litt varm, sier Svein Neerland. Han mener svømming er en kjempebra aktivitet i så måte.

– Det står høyt på ønskelista til alle. Den er gjerne på andreplass på lista over aktiviteter man trives med. Dette er altså noe en brei gruppe av befolkningen ønsker seg – en lystbetont aktivitet, sier han.

Svein Neerland

Passer for alle

En annen fordel med svømming er at det er en inkluderende aktivitet. Man trenger ikke engang å kunne gå for å trives i bassenget. Både overvektige, de med fysiske handikap, revmatikere og folk med forskjellig lidelse kan trene i bassenget. Og det passer selvfølgelig for folk i alle aldre. Det er kanskje den mest inkluderende aktiviteten vi har. Når man svømmer trener man også musklene i nesten hele kroppen og det uten støt. I likhet med sykling gir svømming jevn belastning på kroppen, det er skånsomt for kroppen.

Kan like seg i form

Mange plasser i Norge bygger man nå lignende anlegg som Moldebadet. Anleggene har vanlige svømmebasseng, sklier, varmtvannsbasseng etc. Vi kaller dette for multianlegg– der man kan like seg i form. Det er viktig at bevegelse ikke blir et pes, og her kan mange grupper komme i form ved lek. Man kan ta med hele familien, og alle kan ha det moro på sine premisser.

Helårsaktivitet

Anlegg som Moldebadet gir mulighet for bevegelse året gjennom. Neerland mener dette er viktig, kanskje spesielt med tanke på eldre mennesker.

– Om vinteren opplever vi at turstier blir snødd igjen etc. Dersom man sitter inne og venter på sommeren skal komme, gjør det at stabiliseringsmuskulaturen svekkes, noe som igjen øker risikoen for fall når man først kommer seg ut. Det å være i bassenget en gang i uka vil ha stor betydning for muskulaturen. Jo eldre du er, jo viktigere er det å trene. Det er heller aldri for sent å komme i gang, legger Neerland til.

Folkehelse

Når et anlegg kan brukes hele året, sier vi at det har en konstant verdi – det gir en effekt som varer hele året. Dette er dermed et godt folkehelseaspekt for kommunen. Vi deler gjerne inn i tre brukergrupper: de som ønsker å ivareta helsen sin, de som er i risikosonen for sykdom og de som har vært sjuke. Svømming er ideelt for alle tre gruppene. Når kommunen har valgt å bygge og drive Moldebadet har de forstått at det har en folkehelseeffekt.

Sunn mat

Om jeg skal ønske meg noe mer, er det at Moldebadet bør ha tilbud om sunn mat. Det må være mulig å spise mat som er godt for kroppen. Det er en utfordring å leve i dagens samfunn, med alle tilbudene som er. Det hadde derfor vært fint om de kunne servere sunn og god mat, da hadde de gjort folk en tjeneste.

Flere nyheter